Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Nokia-puhelimet palaavat markkinoille – Android-laitteina

Nokian tavaramerkki palaa matkapuhelinmarkkinoille. Yhtiö on solminut sopimuksen HMD-yhtiön kanssa.

Android-pohjaista käyttöjärjestelmää käyttävä Nokia XL -puhelin.
Android-pohjaista käyttöjärjestelmää käyttävä Nokia XL -puhelin esiteltiin Barcelonan mobiilitekniikkamessuilla 24. helmikuuta 2014. Kuva: Toni Albir / EPA
Jussi Virkkunen

Nokian tavaramerkki palaa maailmanlaajuisille matkapuhelin- ja tablettimarkkinoille. Nokian nimellä kulkevia äly- ja peruspuhelimia alkaa valmistaa HMD-niminen yhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Suomessa.

Nokia kertoo tiedotteessaan, että HMD keskittyy tarjoamaan Nokian tavaramerkillä peruspuhelimia, älypuhelimia ja tabletteja. Nokian mukaan HMD on perustettu toimimaan itsenäisenä yhtiönä.

HMD:n uusi älypuhelin- ja tablettivalikoima tulee perustumaan Android-alustalle.

HMD on perustettu ja rekisteröity Suomeen. Sen toimitusjohtaja on Arto Nummela, joka on työskennellyt sekä Nokialla että Microsoftissa.

– Keskitymme luomaan yhdenmukaisen valikoiman Nokian tavaramerkillä varustettuja matkapuhelimia ja tabletteja, joiden tiedämme vastaavan kuluttajien tarpeisiin, Arto Nummela sanoo Nokian tiedotteessa.

Suomalainen HMD saa Nokialta yksinoikeuden kymmeneksi vuodeksi käyttää Nokian tavaramerkkiä matkapuhelimien ja tablettien valmistuksessa.

HMD puolestaan on hankkinut Microsoftilta oikeuden käyttää peruspuhelimessa Nokian tavaramerkkiä. Tämä sopimus on ehdollinen.

Microsoft tiedotti tänään myyneensä peruspuhelinliiketoimintansa 350 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla FIH Mobile Limited -yhtiölle. Yhtiö on taiwanilaisen Foxconnin tytäryhtiö.  Microsoft aikoo kuitenkin jatkaa esimerkiksi Lumia-puhelinten valmistusta. Kaupan yhteydessä Microsoftilta siirtyy noin 4 500 työntekijää.

HMD on yhdessä Nokia Technologiesin kanssa solminut FIH:n kanssa yhteistyösopimuksen.

Puhelinjulkistus siivitti Nokian osakekurssin Helsingin pörssissä nousuun. Iltapäivällä kello 16:n aikaan osake oli hieman yli kaksi prosenttia tiistain päätöskurssin yläpuolella 4,63 eurossa.

Suosittelemme