Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Päivystyssairaalat vähenivät – katso sairaalamatkasi tulevaisuudessa

Hallitus on vihdoin julkistanut, millä paikkakunnilla 12 laajan päivystyksen sairaalan on tarkoitus sijaita. Muut nykyiset keskussairaalat jatkavat suppeamman päivystyksen sairaaloina niin, että niissä säilyy tavallisimmin tarvittavien erikoisalojen osaaminen.

Tiina Merikanto

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

alle 30 min
yli 2 tuntia
Sote-uudistuksessa ristillä merkityissä sairaaloissa säilynee ympärivuorokautinen päivystys. Rastilla merkityistä laaja päivystys todennäköisesti poistuu. Yksi karttaruutu on kooltaan 25 neliökilometriä. Kartalta puuttuvat alueet joilla ei asu väestöä tai joille ei löytynyt reittiä.Lähde: Tilastokeskus, Google

Täyden palvelun ympärivuorokautinen päivystys keskitetään 12 sairaalaan, jotka on merkitty karttaan risteillä. Lukumäärä on ollut tiedossa, paikkakunnat hallitus esitteli vasta nyt. Yle kertoi niistä jo marraskuussa. Hallituksen esitys lähtee nyt lausuntokierrokselle.

Oheisessa, ensi kertaa marraskuussa julkaistussa kartassa näkyy matka-aika kultakin paikkakunnalta laajan päivystyksen sairaalaan.

Viisi yliopistollista sairaalaa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa ovat esityksen mukaan laajan päivystyksen sairaaloita. Seitsemän muuta laajan päivystyksen keskussairaalaa sijaitsevat Lahdessa, Porissa, Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Seinäjoella, Joensuussa ja Rovaniemiellä.

Muut nykyiset keskussairaalat, jotka jatkavat suppeamman päivystyksen sairaaloina, on merkitty rastilla.

Välimatkat lähimpään täyden palvelun päivystyssairaalaan muodostuvat pitkiksi etenkin Lapissa ja Itä-Suomessa. Kartalla näkyy punaista myös Länsi-Uudellamaalla ja Keski-Pohjanmaan alueella.

Kuinka pitkäksi matka päivystykseen venyy?

Kartta rakentuu Tilastokeskuksen väestöruuduista, joiden koko on 5 x 5 km (25 neliökilometriä). Välimatkalaskurilla on laskettu automatkojen ajat ja välimatkat joka ruudun keskipisteestä täyden palvelun päivystyssairaalaan.

Kartan värit kuvastavat lyhintä ajomatkaa täyden palvelun päivystyssairaalaan. Inforuuduissa näkyy kustakin väestöruudusta tarkempia tietoja, kuten asukasluku ja kunta, jonka alueella ruudun keskikohta sijaitsee.

Puolet suomalaisista saavuttaa laajan päivystyksen sairaalan alle 30 minuutissa, 80 prosentilla alle 50 minuutissa.

Miltei 1,2 miljoonalle suomalaiselle tulee yli tunnin ajomatka lähimpään täyden palvelun päivystyssairaalaan. Yli 65-vuotiaat ovat yliedustettuja joukossa, jonka matka täyden palvelun päivystyssairaalaan muodostuu pitkäksi.

Hoito ei ole vain sairaalan sijainnista kiinni

Hoidon saaminen ei riipu vain sairaalamatkan pituudessa. Terveyskeskus, ambulanssi, lääkärihelikopteri, ensiapu ja sairaala muodostavat kokonaisuuden, josta syntyy hoidon saavutettavuus.

Lausuntokierroksen jälkeen lopullisesti ehdotusten kohtalo ratkeaa ensi syksynä. Silloin eduskunta päättää 12 laajan päivystyksen sairaalan sijainnista. Tulevat yhteistoiminta-alueet ja maakunnat päättävät kukin alueensa sairaaloiden tarkemmasta työnjaosta.

Alun perin julkaistu Svenska Ylellä. Tekijöinä Peter Sjöholm, Linus Lång ja Malin Ekholm.

Suosittelemme